Kefir ma wiele właściwości sprzyjającym zdrowiu, jest probiotykiem, zapobiega osteoporozie, poprawia odporność i chroni przed zakażeniami bakteryjnymi. Nasz kraj jest drugim pod względem ilości producentem kefirów na świecie. Mają one lekko zawiesistą konsystencję, białą lub lekko kremową barwę, charakteryzują się kwaśnym i bardzo charakterystycznym smakiem.
Wartości odżywcze kefiru
Skład kefiru może być różny w zależności od pochodzenia mleka, zawartości tłuszczu, rodzaju ziaren kefirowych. Kefiry pochodzące z Lubelszczyzny, dostępne na stronie https://www.krasnystaw.eu/pl/produkty/kefir mają bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, pomagają również w utrzymaniu zdrowej i szczupłej sylwetki. W procesie wytwarzania kefiru powstaje kwas mlekowy, dwutlenek węgla, alkohol etylowy oraz aldehyd octowy. Z punktu widzenia zachowania zdrowia, bardzo cenne dla organizmu ludzkiego są zawarte w kefirach bakterie i drożdże.
Kefir jest doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witamin z grupy B, B12 i B1. Jest również źródłem wapnia, magnezu, witaminy K oraz biotyny. Kefir zawiera również aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, można zaliczyć do nich między innymi tryptofan, który wycisza układ nerwowy i działa uspokajająco. Kefiry są bardzo dobrym źródłem białka, zwierają laktozę, która jest dobrze trawiona przez osoby z nietolerancją cukru. Zawarte w kefirach bakterie i drożdże rozkładają w pewnym stopniu laktozę. Jest to nap oj mleczny wyjątkowo niskokaloryczne, ale dzięki zawartości białka dobrze niweluje uczucie głodu.
Dlaczego warto pić kefir?
Im dojrzalszy jest kefir, tym jego zapach staje się ostrzejszy, bardziej serowy, w smaku jest lekko kwaskowaty i zgazowany, dzięki zawartości dwutlenku węgla. Kefiry są zazwyczaj stosowane w nieprzetworzonej postaci, ale mogą być również dodatkiem do koktajli, są także dodatkiem do zaczynu przy wyrabianiu ciasta, chleba i naleśników. Spożycie kefiru przyspiesza perystaltykę jelit, dlatego działa on oczyszczająco na organizm. Bakterie mleczne zawarte w napoju mlecznym wpływają na tworzenie korzystnych kolonii bakteryjnych w jelitach, powodują wypieranie niekorzystnej patogennej flory.
Kultury bakteryjno-drożdżowe tworzą ziarna kefirowe, konsystencją przypominają małe różyczki kalafiorów. Ziarna kefirowe mają zdolności zakwaszania, wykazują także zdolności przeciwzapalne, wytwarzają pewien rodzaj antybiotyku, który niszczy niewłaściwą florę bakteryjną rozwijająca się w mleku. Zawarte w kefirze bakterie z grupy B wspomagają terapię zaburzeń snu, depresji. Napój wpływa korzystnie na pracę wątroby, obniża ciśnienie krwi, wspomaga pracę wątroby i nerek.