Często zdarza się, że ludzie mylą, czym jest kawa z mlekiem, a czym cappuccino. To prawda, że w cappuccino także znajdziemy mleko, ale nie w przypadku każdej kawy z dodatkiem mleka będziemy mieli z nim do czynienia. Czym zatem różnią się te dwie kawy?
Czym jest cappuccino?
Cappuccino to włoski napój kawowy. Dodaje się do niego przeważnie spienione mleko, dzięki temu powstaje dobrze znana kawa. Zgodnie z tradycją powinno podawać się 25 ml espresso z 125 ml spienionego mleka. Jest to zatem inaczej niż w przypadku zwykłej kawy z mlekiem, w której przeważnie jest więcej kawy niż mleka.
Poza tym często zdarza się, że bariści oddzielają mleko od pianki i kawy. Idealne cappuccino to takie, które zawiera mleko 3,5 %. Pianka powinna mieć 1-2 cm grubości, reszta powinna być płynnym mlekiem.
W niektórych kawiarniach można spotkać się z bitą śmietaną zamiast spienionego mleko. Czasami też dodaje się tartą czekoladę, kakao lub nawet lody. Jednak w tradycyjnej kawie ich przeważnie nie znajdziemy. Ciekawą propozycją podania jest tworzenie wzorów na spienionym mleku, co jest już prawdziwa sztuką.
Czym różni się kawa z mlekiem od cappuccino?
Jak już wspominaliśmy, nie każda kawa z mlekiem będzie cappuccino. Z reguły kawa z mlekiem przyrządzana jest w pracy – sprawdź propozycje najlepszych kaw do biura według redaktorów portalu www.barisci.pl. Przede wszystkim przy cappuccino należy skorzystać z odpowiedniego typu kawy, najlepiej ziarnistej, która zostanie potem świeżo zmielona.
Istotne jest także zachowanie odpowiednich proporcji i zadbanie o to, by stworzyć piankę na powierzchni mleka. Jeśli zostaną zachowane wszystkie te elementy, dopiero można mówić o prawdziwym cappuccino. W innych wypadkach jest to po prostu zwyczajna kawa z mlekiem.