Chrupiące kiełbaski i aromatyczne warzywa – te smakołyki przyrządzisz na grillu, gdy tylko nadejdą ciepłe dni. Co przyda Ci się do ich przygotowania poza produktami spożywczymi? Dobrym wyborem będzie folia aluminiowa. Dlaczego warto jej użyć do grillowania i jak to zrobić właściwie? Przeczytaj artykuł i poznaj odpowiedzi!

Jakie przysmaki ugrillujesz z pomocą folii aluminiowej?

Folia aluminiowa przyda się do grillowania właściwie dowolnych produktów. Najlepiej, by były to  potrawy, których smak i aromat wpasowuje się w Twój gust kulinarny. Dzięki folii aluminiowej mięsne produkty dobrze się upieką, zyskają kruchość i zachowają soczystość. Kiełbaski, kaszanka z cebulą, zamarynowany kurczak czy karkówka nie przypalą się i będą wyjątkowo smaczne. Z pomocą folii aluminiowej szybciej przygotujesz też rybę. Wystarczy, że doprawisz ją świeżym rozmarynem i skropisz oliwą lub posmarujesz masłem.

Jako dodatek do kiełbasek, karkówki i ryb sprawdzą się warzywa oprószone ziołami i polane oliwą. Możesz zdecydować się na ziemniaki, paprykę, bakłażana czy cukinię. Przygotowane w ten sposób warzywa będą bardziej chrupkie i aromatyczne. Do grillowania wszystkich wymienionych produktów doskonale nadają się uwielbiane przez wiele osób i wytrzymałe folie aluminiowe w gwiazdki, które znajdziesz na stronie: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne.

Dlaczego warto użyć folii do grillowania?

Wiesz już, jakie produkty grillować z pomocą folii aluminiowej. Rodzaje przysmaków zależą tak naprawdę od Twojej kulinarnej wyobraźni. Czas więc poznać odpowiedź na pytanie, dlaczego folia aluminiowa jest warta użytku w trakcie grillowania.

Podczas pieczenia kiełbasek lub kurczaka na zwykłym grillu możesz spodziewać się powstania nitrozamin. Substancje te szkodzą wątrobie i działają rakotwórczo. Kiedy się pojawiają? W momencie gdy wytapiający się tłuszcz spada na gorące węgle i ulega spaleniu. Nitrozaminy unoszą się razem z dymem, a następnie osiadają na mięsie. Dlatego zaleca się grillowanie z wykorzystaniem folii aluminiowej, która ochrania dania przed szkodliwymi związkami.

Przygotowując produkty na grillu, zapewne chcesz, by się nie spaliły ani nie wysuszyły oraz zachowały wyjątkowy smak i aromat. Folia aluminiowa pomoże Ci zachować tego typu właściwości produktów – dzięki niej nie będą one narażone na bezpośredni kontakt z ogniem.

Folii warto użyć również dlatego, że pomoże ona w zachowaniu czystości grilla. Nie zabrudzi się on tłuszczem i cząstkami spalającego się węgla drzewnego.

Jak prawidłowo grillować produkty w folii?

Folia aluminiowa ma stronę matową i błyszczącą – różnią się one właściwościami. Matowa pochłania ciepło, a połyskująca je odbija i zachowuje. Chcąc ugrillować jakiś produkt spożywczy, owiń go lśniącą częścią do wewnątrz, a matową na zewnątrz, brzegi folii zaś precyzyjnie połącz. Dzięki temu kiełbaski lub kaszanka będą szybko gotowe do spożycia. Po upieczeniu produktów możesz na dłużej zachować ich ciepło, zawijając je w folię i kładąc blisko grilla.

Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi grillowane przez Ciebie potrawy staną się szczególnie pyszne i usłyszysz mnóstwo komplementów dotyczących ich smaku od swoich gości.